Prin anii 1900 era un turn de apă în Iaşi, ca multe alte turnuri mai mult sau mai puţin celebre din ţară şi din lume. Iar acest turn făcea posibilă deplasarea ieşenilor şi vizitatorilor oraşului nostru. Cum? Prin cele circa 130 tone de apă pe care le adăpostea – folosite la alimentarea locomotivele cu aburi.
Apoi, au fost introduse locomotivele electrice, iar acest turn al nostru, nemaifiind util, a fost uitat. Uitat, nevăzut, deşi, paradoxal, e la vedere.
Dar ochii unui copil văd ce oamenii mari sunt prea grăbiţi şi preocupaţi să vadă sau să conştientizeze:

“Piciul: – Ce e acolo?
Mama: – Un turn de apă.
Piciul: – Şi la ce e bun?
Mama: – La nimic. Nu se mai foloseşte..
Piciul: – Da` cine locuieşte acolo?
Mama: – Nimeni.
Piciul: -Păi… de ce!?
Mama:- E un turn părăsit.
Piciul: – De ce?
Mama: – … “

Timpul a trecut, oamenii au trecut şi ei pe lângă turn, cam 25.000 pe zi se zice. Curios, nu ştim câţi din aceştia privesc cu adevărat turnul …

Cert este că în vara lui 2010 două priviri s-au întors către el. Acel copil, Iulian Boia, a ajuns să o cunoască pe Adriana Gheorghiescu, arhitect. Au discutat despre acest turn părăsit şi s-au gândit “chiar nu am putea face nimic cu el?” Aşa a fost creat un proiect arhitectonic care să ilustreze cum ar arăta Turnul cu o nouă faţă, care să le atragă atenţia trecătorilor, care să îi binedispună şi să li se arate util.

Proiectul a fost creat, apoi pus la păstrat. Multe idei bune sunt în lume, puţine se şi finalizează. Nu ştiam atunci ce s-ar putea ajunge cu această idee…

Iar cum timpul le rezolvă pe toate sau măcar îţi dă o palmă ca să mergi mai departe, anul 2011 a adus o oportunitate sub forma concursului  „Pepsi Refresh”, care provoca ţara la a “da refresh vieţii urbane”.

Şi ne-am gândit la Turn; acum a devenit “Turnul Nostru”.

Am văzut că putem obţine fondurile necesare pentru implementare, aşa că i-am dat bătăi: am avut câteva rânduri de deplasări pe teren, fotografii peste fotografii, documentaţii cu privire la aspecte legale, design şi soluţia tehnică.

Concursul a presupus două etape:
În prima etapă, am ridicat proiectul pe platforma Pepsi Refresh de pe Facebook. Şi a trebuit să începem să strângem voturi – primele 10 proiecte cu cele mai multe voturi intrau în finală. Cu o săptămână înainte de anunţarea rezultatelor, toate proiectele înscrise au fost aduse la acelaşi nivel – cu 0 voturi fiecare, aveam la dispoziţie câteva zile pentru a spune de ce Turnul Nostru să fie susţinut printr-un vot.

După o mobilizare în masă, discuţii peste discuţii cu prieteni, cunoştinţe, cunoştinţele prietenilor şi prietenii prietenilor cunoştinţelor, ba şi cu persoane din diferite colţuri ale lumii, după câteva nopţi nedormite, am aflat cu veselie şi mândrie că am trecut mai departe. Am obţinut susţinerea a 930 de oameni care ne-au ajutat printr-un simplu vot şi ne-au clasat pe locul 4. Încă o dată, mulţumim!

În a doua etapă, am ajuns la Bucureşti, în faţa juriului Pepsi Refresh. Documentaţi, cu o serie de aprobări obţinute, cu buget şi cu o viziune, ne-am prezentat cât de pregătiţi am putut, sinceri, cu zâmbet şi încredere în ce reprezintă conceptul Turnul Nostru. Recunoaştem că am fost puţini sceptici încă de la început… e un concurs, sunt reguli, voturi etc. Multe locuri unde poate să fie altfel decât ne aşteptam. Dar ne-am zis că noi o să ne prezentăm aşa cum trebuie, fără a ne pune însă speranţe prea mari.
Şi ni s-a dat o lecţie: organizarea a fost de calitate, jurizarea a fost mai mult decat pertinentă. Am câştigat.
Premiul era adus la Iaşi. Pentru un turn. Pentru Turnul Nostru.

Acum am ajuns în prezent, în cea de treia etapă: implementarea. Cu toate pregătirile şi documentaţia noastră iniţială, ne-am întâlnit cu neprevăzutul, un amic cu care trebuie să ne împrietenim Şi pentru care găsim soluţii pentru ca Turnul are nevoie de consolidari structurale pe care nu le anticipasem.

Echipa iniţială s-a mărit, ne-am împărţit în arii cheie şi am început să realizăm acţiunile necesare ca Turnul Nostru să devină realitate. Pe 26 mai 2012 o să arătăm şi rezultatul final, un Turn al Nostru care să ne arate că se poate.

Iar „rezultatul final” este doar un nou început. Pe termen lung, ne dorim ca Turnul Nostru să devină un simbol al implicării civice, să adune pe cei cu dorinţa de mai bine, nevoia de acţiune şi puterea de a genera schimbare.

A fost un drum lung până acum, va fi un drum lung în continuare. Un drum care merită şi pe care ne face plăcere să mergem. Îţi mulţumim că te-ai interesat de Turn şi că ne-ai citit povestea de până acum! Cum această poveste nu are un final, am creat acest blog. E pentru tine, căci ne dorim să fim transparenţi şi deschişi cu ceea ce se întâmplă cu Turnul Nostru. Urmăreşte-ne în continuare, implică-te, dă-ne un sfat, spune-ne o vorbă.
Turnul Nostru este şi al tău.